Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Εκπαιδευτικές Επίσκεψη στο Μουσείο Φωταερίου - Φεβρουάριος 2017

Επίσκεψη στο Μουσείο Φωταερίου - Φεβρουάριος 2017

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι - Επίσκεψη στο Μουσείο Φωταερίου

texnopolh

Πριν την ξενάγηση

Τα παιδιά είχαν αρκετό χρόνο πριν την ξενάγηση ώστε να απολαύσουν το Skywalk, ένα υπερσύγχρονο action park στον χώρο της Τεχνόπολης. Σκαρφάλωσαν στο μεγάλο χωροδικτύωμα και διασκέδασαν στον αέρα απολαμβάνοντας τη θέα από ψηλά από τα εναέρια παρατηρητήρια και ισορροπώντας στις εναέριες γέφυρες.

skywalk1a  skyw3a 

 skywalk5a skywalk2a

              skyw4a

 

Ξεκινώντας την περιήγηση σε αυτό το ξεχωριστό μουσείο

 fotaerio1a

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου αποτελεί το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της πρωτεύουσας.

Το εργοστάσιο φωταερίου Αθηνών λειτούργησε από το 1862 ως το 1984. Φώτισε την Αθήνα κι έδωσε ενέργεια σε βιομηχανίες και σε σπίτια.

 

fotaerio2aΗ πρώτη ύλη για την παραγωγή του φωταερίου είναι ο λιθάνθρακας (κοκ), μια μορφή γαιάνθρακα, την οποία το εργοστάσιο εισήγαγε από το εξωτερικό, καθώς δεν υπήρχε σε μεγάλα κοιτάσματα στην Ελλάδα.

Μέσα από την ξενάγηση μας δόθηκε η δυνατότητα να ακολουθήσουμε τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου και να δούμε τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τα παλαιά μηχανήματα.

 

1ο στάδιο: Απόσταξη (υπερθέμανση) του λιθάνθρακα:

Για να παραχθεί το φωταέριο πρέπει ο λιθάνθρακας να θερμανθεί σε πολύ υψηλή θερμοκρασία που ξεπερνά τους 1000oC.

fournoi1a fournoi2a

Η διαδικασία αυτή γίνεται σε ειδικούς φούρνους (κορνούτα) και διαρκεί γύρω στις 5 ώρες. Από 100 κιλά λιθάνθρακα παράγονται γύρω στα 25 κιλά φωταέριο.

fournoi3a  fournoi4a

Το γέμισμα των κορνούτων με λιθάνθρακα έπρεπε να γίνει γρήγορα για να μην κρυώσει ο φούρνος. Για τα σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν μηχανικά φτυάρια μήκους 3 μέτρων σαν αυτό της φωτογραφίας. Το έσπρωχναν μέσα στα κορνούτα και άδειαζαν γρήγορα τον λιθάνθρακα με ανατροπή.

fournoi5a   fournoi7

Στο βίντεο που ακολουθεί αναπαρίσταται το γέμισμα των κορνούτων (φούρνων) με το ειδικό φτυάρι (σέσουλα).

 

 

2ο στάδιο: Ψύξη του φωταερίου

 Τα φωταέριο που παράγονταν από τους φούρνους είχε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Τα ψυχραντήρια ήταν ένα  σύστημα 168 κάθετων σωληνώσεων ύψους 6 μέτρων που καταβρέχονταν με νερό προκειμένου να μειωθεί η θερμοκρασία του αερίου στους 35 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα γινόταν ο διαχωρισμός του φωταερίου από την πίσσα. Στη συνέχεια προωθούνταν μέσα από μεγάλους αγωγούς στις εγκαταστάσεις καθαρισμού.

      psiksi1a 

 psiksi2a psiksi3a

 

3ο στάδιο: Καθαρισμός του φωταερίου

Το φωταέριο που παράγεται στους φούρνους περιέχει διάφορα συστατικά που πρέπει να απομακρυνθούν. Η απομάκρυνση γίνεται στα καθαρτήρια και στις δεξαμενές καθαρισμού.

katharismos1a  katharismos2a 

                 katharismos3a

 

4ο στάδιο: Αποθήκευση του φωταερίου

 Το φωταέριο μετά τον καθαρισμό του αποθηκεύονταν σε μεγάλες μεταλλικές δεξαμενές που ονομάζονταν αεριοφυλάκια.

     aerofylakio1a




Μικρογραφία αεροφυλάκιου






Το εργοστάσιο της Αθήνας διέθετε τέσσερα αεριοφυλάκια, από τα οποία σήμερα σώζονται τα τρία όπως φαίνονται στις φωτογραφίες.

aerofylakio2a aerofylakio3a 

            aeorofylakio4a

 

5ο στάδιο: Διανομή φωταερίου

Από τα αεροφυλάκια το φωταέριο πήγαινε στο κτήριο ελέγχου πίεσης και διοχετεύονταν στο δίκτυο υπόγειας διανομής της πόλης, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται αυτούσιο για τη διανομή φυσικού αερίου.

ktirio-pieshs

Το σιδηρουργείο 

Στο χώρο του παλιού σιδηρουργείου οι τεχνίτες επιδιόρθωναν διάφορα εργαλεία κι έκαναν γενικές σιδηρουργικές εργασίες. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί ειδικά για τους επισκέπτες και είχαμε τη δυνατότητα να δούμε διάφορες οικιακές συσκευές που λειτουργούσαν με φωταέριο πριν 60 χρόνια περίπου (θερμοσίφωνας, καλοριφέρ, πικ-απ, σόμπα, λάμπες, φούρνος, εστίες μαγειρέματος, ανεμιστήρας).

syskeues3a syskeues2a

syskeues4a syskeues1a

 

Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθούμε έναν περίπατο στο Μουσείο με 13 στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του εργοστασίου.

Απρίλιος

8

Τρίτη